Home
Nieuwstadt

Beeldbepalende elementen
Bekende Nieuwstadtenaren
Nieuwstadt als stad
Appelzenge
Literatuur


Het 37e Neustadt in Europa

Het dorp Nieuwstadt als onderdeel van de gemeente Echt-Susteren is op vrijdag 16 november 2012 als 37e lid toegetreden tot  het grootste  Europese stedenverband "Neustadt in Europa".

Het stedenverband omvat:
 - 27 plaatsen (Neustadt) in Duitsland
 -   3 plaatsen (Nove Mesto) in Tsjechië
 -   2 plaatsen (Neustadt/Neustadtl) in Oostenrijk
 -   2 plaatsen (Nowe Miasto) in Polen
 -   1 plaats (Dunaujvaros) in Hongarije
 -   1 plaats (Nove Mesto) in Slowakije
 en nu dus ook 1 plaats (Nieuwstadt) in Nederland.

Al deze steden hebben naast de naam met elkaar gemeen dat zij gesticht zijn rond de 13e eeuw.

In 1954 werd door Neustadt an der Weinstrasse het initiatief genomen tot samenwerking tussen steden met de naam Neustadt (of overeenkomstige naam in een andere taal). Een belangrijke ontwikkeling in het stedenverband deed zich voor door de oproep van Neustadt an der Waldnaab in 1982 om het samenwerkingsidee niet te laten verworden tot een bedrijfsuitje van gemeenteraden, maar aktie te ondernemen om te komen tot een op brede basis gestoeld intermenselijk kontakt tussen inwoners van de Neustädter over de grenzen heen.
De uitwisseling richt zich op toerisme, sportieve en culturele evenementen; naarmate meer verenigingen, brandweerorganisaties, kunstenaars, vakantiegangers, enz. bij de uitwisseling worden betrokken komt ook de Europese gedachte meer tot leven.
Jaarlijks heeft een groots opgezet driedaags 'Treffen' plaats in telkens een andere stad met meer dan 1000 officiële gasten en enkele duizenden belangstellenden. Het treffen in 2015 heeft 11-13 september plaats in Neustadt am Rübenberge (nr.8 op onderstaand kaartje, ca.25 km van Hannover) en in 2016 op 17-19 juni in Neustadt an der Weinstrasse (nr.15 op onderstaand kaartje); nadere informatie wordt  gepubliceerd op de website van de organisatie 'Neustadt in Europa' 
 
De organisatie 'Neustadt in Europa' (www.neustadt-in-europa.de) ondersteunt de uitwisselingsgedachte onder andere door de uitgifte van:
 - een Neustadt-prospectus waarin elk van de Neustädter wordt voorgesteld
 - een kook- en bakboek 'Sterneküche' met recepten uit de diverse Neustädter
 - een Neustadt-pas waarin men zijn bezoek aan de diverse Neustädter kan laten afstempelen.


En dit waren de eerste 36.

PvH / aug. 2015